sisältöön »
Valitse kielifi
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa
 
somerofi-vaihtuva-banderollikuva-2782664862.jpg
 

Ajankohtaista

Tältä uutispalstalta löydät kaikki Someron kaupungin ajankohtaiset uutiset ja tiedotusasiat.

 

Uutiset

22.02.2024

Varhan ajankohtaisia uutisia

Varhan ajankohtaisia uutisia

Varhan ajankohtaisia uutisia


Aiheita tässä artikkelissa:

  • Varha tuo tarjolle sosiaali- ja terveydenhuollon digisovelluksen
  • Sähköinen perhevalmennus: apua ja tukea verkosta silloin, kun itselle parhaiten sopii
  • Synnytysvalmennukset Tyks Majakkasairaalassa
  • Ikäneuvolan kutsuun kannattaa vastata
  • Heinä-joulukuun odotusajat ikääntyneiden palveluihin julki
  • Varhan palvelusetelien sääntökirjat ja arvot on uudistettu
  • Tarmoa.fi etsii hyvinvointitarjonnan läheltäsi

Varha tuo tarjolle sosiaali- ja terveydenhuollon digisovelluksen

Uusi sosiaali- ja terveydenhuollon digisovellus on tarkoitus saada osittain käyttöön loppuvuodesta 2024. Sen sijaan uuteen sähköiseen perhevalmennuskokonaisuuteen pääsee tutustumaan Varhan verkkosivustolla jo nyt.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) ottaa pitkän askeleen kohti tulevaisuuden sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisia palveluita, kun alueen asiakkaille tulee käyttöön digisovellus. Jatkossa asukkaat voivat hoitaa yleisimpiä sosiaali- ja terveydenhuollon asioitaan suoraan mobiililaitteistaan, esimerkiksi älypuhelimeltaan.

Sovellus saadaan osittain käyttöön jo loppuvuodesta 2024. Sovelluksen toimittajaksi on valittu Terveystalo.

− Uudistus yhdenmukaistaa käytäntöjämme ja helpottaa palvelujemme saatavuutta. Haluamme helpottaa varsinaissuomalaisten arkea. Noin 90 prosentilla 16–89-vuotiaista asiakkaista on käytössään älypuhelin. Tähän palvelutarpeeseen haluamme vastata ja sujuvoittaa asiointia, kertoo hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen.

Sovelluksella voi esimerkiksi ottaa yhteyttä Varhaan, käydä videovastaanotolla, varata ajan, tarkastella omia tietoja tai täyttää esitietolomakkeita.

− Asiointi helpottuu, kun asiakkaat voivat sovelluksen kautta asioida Varhan ammattilaisten kanssa nykyistä joustavammin ja tarkastella omia palvelutietojaan. Ammattilaiset puolestaan saavat työtään helpottavia työkaluja asiakasohjaukseen. Näin palveluohjaus sujuvoituu ja ammattilaisten työaikaa vapautuu muuhun asiakastyöhön, kertoo Varhan asiakkuusjohtaja Pasi Oksanen.



Sähköinen perhevalmennus: apua ja tukea verkosta silloin, kun itselle parhaiten sopii

Mietityttääkö synnytys? Entä se, miten raskausaikana tulisi liikkua? Tai mitä pitäisi huomioida raskausajan ravitsemuksessa, synnytyksestä toivuttaessa tai vauva-arjen ergonomiassa? Kaikkiin näihin kysymyksiin ja moneen muuhun löytyy vastaus uudesta sähköisestä, milloin tahansa verkossa katsottavissa olevasta 31-osaisesta perhevalmennuskokonaisuudesta. Se tarjoaa perheille yhdenvertaisen osallistumismahdollisuuden valmennukseen asuinpaikasta ja ajankohdasta riippumatta. 

Sähköinen valmennuskokonaisuus ei sulje pois tuttuja fyysisiä perhevalmennuksia, vaan sähköiset valmennukset ovat asiakkaille yksi vaihtoehto. Sähköisestä valmennuksesta esiin mahdollisesti nousevista mieltä askarruttavista aiheista voi aina jutella oman terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa vastaanottokäynnillä. Perhekeskuksissa ammattilaiset taas voivat vastaavasti kannustaa palaamaan valmennuksen osioihin rauhassa.

Toistaiseksi sähköinen perhevalmennuskokonaisuus on kuunneltavissa suomen kielellä ja luettavissa ruotsin kielellä.

Sähköinen perhevalmennus on tarkoitettu koko Varhan alueen perhekeskusten asiakkaiden käyttöön. Sähköisen perhevalmennuksen pariin pääset Varhan verkkosivustolla osoitteessa varha.fi/perhevalmennus



Synnytysvalmennukset Tyks Majakkasairaalassa

Synnytysvalmennuksia järjestetään useita kertoja kuukaudessa Tyks Majakkasairaalassa, osoitteessa Savitehtaankatu 5, Turku. Sopiva aika valmennuksille on raskausviikolta 34 eteenpäin. Yhteen valmennusryhmään mahtuu 15 synnyttäjää puolison tai synnytykseen osallistuvan tukihenkilön kanssa. 

Valmennus soveltuu kaikille odottajille riippumatta siitä, millaisia toiveita sinulla on synnytyksen suhteen. Valmennuksia pidetään suomeksi ja ruotsiksi. Sinä ja tukihenkilösi olette lämpimästi tervetulleita valmennukseen.

Katso synnytysvalmennuksien aikataulu Tyksin verkkosivustolta osoitteesta tyks.fi/hoidot-ja-tutkimukset/synnytysvalmennus



Ikäneuvolan kutsuun kannattaa vastata

Eri puolilla Varsinais-Suomea saattaa postilaatikoiden ja -luukkujen kansi käydä, kun ikääntyneitä kutsutaan kirjeellä paikallisten ikäneuvoloiden terveystarkastuksiin. Ikäneuvolan terveystarkastus on vapaaehtoinen ja maksuton. Tarkastukseen kutsutaan pääsääntöisesti 75 vuotta täyttäneitä varsinaissuomalaisia, jotka eivät ole säännöllisen kotihoidon piirissä tai ympärivuorokautisessa palveluasumisessa.

Tilaisuuteen kannattaa tarttua, sillä ikäneuvolassa saa kattavan kartoituksen terveydestään ja pääsee juttelemaan sekä sairaanhoitajan että fysioterapeutin kanssa. Ennen terveystarkastusta saa mennä myös laboratoriokokeisiin, joiden tuloksia käydään läpi ikäneuvolakäynnin yhteydessä.

Turkulainen Liisa Vehmas sai kutsun kotikaupunkinsa ikäneuvolaan pari vuotta sitten ja lähti ilomielin tarjottuun terveystarkastukseen. Tarkastuksessa keskusteltiin arjen sujuvuudesta ja tehtiin kevyitä liikkuvuus- ja voimaharjoitteita fysioterapeutin opastuksessa.

− Kannatti ehdottomasti mennä. Kohtaamiset sairaanhoitajan ja fysioterapeutin kanssa olivat hyvin kannustavia. Sellainen ilmapiiri motivoi pitämään itsestä huolta ihan eri tavalla kuin että alettaisiin moittia heti kun pääsee ovesta sisään, Vehmas sanoo.

Vehmaan laboratoriokokeiden tuloksista kävi ilmi, että hänen kolesteroliarvonsa olivat hieman koholla.

− Asia selitettiin minulle ymmärrettävästi ja aloitin kolesterolilääkityksen. Ilman ikäneuvolan terveystarkastusta en varmaankaan olisi aloittanut lääkitystä.

Ikäneuvolaan voi mennä ainoastaan, jos on saanut kutsun oman alueensa ikäneuvolan terveystarkastukseen.



Heinä-joulukuun odotusajat ikääntyneiden palveluihin julki

Varha on julkaissut uusimmat tiedot keskimääräisistä odotusajoista ikääntyneiden sosiaalipalveluihin. Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista velvoittaa hyvinvointialuetta julkaisemaan ainakin puolivuosittain tiedot siitä, missä ajassa iäkäs henkilö voi saada hakemansa sosiaalipalvelut.

Nyt julkaistut tiedot koskevat ajanjaksoa heinä-joulukuu 2023.

Odotusajat esitetään keskiarvona, jossa odotusajan laskenta aloitetaan asian vireilletulosta. Laskennassa esitetään odotusajan keskimääräinen kokonaiskesto. Lain määrittämä maksimiaika sosiaalipalveluita koskevien päätösten toimeenpanolle on kolme kuukautta asian vireilletulosta.

Ikääntyneiden palveluiden keskimääräiset odotusajat ajanjaksolla 1.7.−31.12.2023 olivat:

  • Omaishoidon tuki: 27 vuorokautta
  • Ympärivuorokautinen palveluasuminen: 65 vuorokautta

Odotusajat löytyvät myös Varhan verkkosivustolta osoitteesta varha.fi/ikaantyneiden-odotusajat

Henkilö, joka ei vielä saa ikääntyneiden palveluita mutta olisi niiden tarpeessa, voi ottaa yhteyttä ikääntyneiden keskitettyyn asiakasohjaukseen. Sama asiakasohjaus kattaa koko Varsinais-Suomen.

Varsinais-Suomen ikääntyneiden keskitetty asiakasohjauspuhelin palvelee arkisin

  • suomeksi p. 02 262 6164 (klo 9–15)
  • ruotsiksi p. 02 262 6174 (klo 9–12)



Varhan palvelusetelien sääntökirjat ja arvot on uudistettu

Varsinais-Suomen hyvinvointialue on palveluntuottajia kuultuaan laatinut uudet palveluseteleihin liittyvät sääntökirjat. Samalla niiden arvot on tarkastettu. Uusien sääntökirjojen hyväksymisen myötä yritykset ja kolmannen sektorin toimijat saavat ajankohtaista tietoa mahdollisuuksista liittyä Varhan palveluntuottajaksi.  

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella palvelusetelillä järjestettävät palvelut ovat:

  • Henkilökohtainen apu
  • Jalkojen hoito
  • Kotihoito
  • Kuntouttava työtoiminta
  • Lapsiperheiden kotipalvelu
  • Lääkkeiden koneellinen annosjakelu
  • Omaishoitajan lakisääteisen vapaan aikainen hoito hoidettavan kotona
  • Omaishoitajan lakisääteisen vapaan aikainen hoito ympärivuorokautisessa palveluasumisessa
  • Omaishoitoa tukeva palvelu
  • Siivous
  • Suun terveydenhuolto
  • Yhteisöllinen asuminen
  • Yleislääkärin vastaanottopalvelut
  • Ympärivuorokautinen palveluasuminen

Varhalla on käytössä sähköinen palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmä (PSOP). Palveluntuottajaksi voi hakeutua sähköisesti PSOP-järjestelmän kautta verkko-osoitteessa parastapalvelua.fi

Palveluntuottajien haku on avoinna jatkuvasti ilman takarajaa.

Sääntökirjoihin ja palveluntuottajia koskeviin vaatimuksiin liittyviin kysymyksiin vastaavat Varhan valvontakoordinaattorit sähköpostitse osoitteessa valvontakeskus@varha.fi  

Palvelusetelijärjestelmän teknistä tukea palveluntuottajat saavat Varhan PSOP-tiimiltä osoitteesta psop@varha.fi



Tarmoa.fi etsii hyvinvointitarjonnan läheltäsi

Varha on avannut varsinaissuomalaisten testattavaksi Tarmoa.fi-verkkopalvelun, jonka avulla kaikenikäiset voivat hakea itselleen sopivia terveyden ja hyvinvoinnin palveluita ja toimintaa läheltään. Palvelua kehittää ja ylläpitää DigiFinland-yhtiö.

Kokeile ja anna palautetta! Palvelu on testattavissa 8.4.2024 saakka verkko-osoitteessa tarmoa.fi


Ota Varhan viestintäkanavat seurantaan

Varhan verkkopalvelu (varha.fi) kokoaa yhteen hyvinvointialueen palvelut sekä ajankohtaiset asiat. Sivustoa ja sen sisältöjä kehitetään koko ajan.

Hyvinvointialue viestii aktiivisesti myös sosiaalisessa mediassa. Ota Varhan kanavat seurantaan Facebookissa, X:ssä (entinen Twitter), Instagramissa ja LinkedInissä.

  • Facebook: @VarhaHyvinvointi
  • X (entinen Twitter): @VarhaHyvinvoint
  • Instagram: @VarhaHyvinvointi
  • LinkedIn: Varsinais-Suomen hyvinvointialue


Varsinais-Suomen hyvinvointialue
”Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä.”

 

Kehittämispäällikkö

Antti Leino
p. +358401268272
antti.leino(a)somero.fi

Kaupunginjohtaja

Sami Suikkanen
p. +358447791200
sami.suikkanen(a)somero.fi