sisältöön »
Valitse kielifi
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa
 
somero-urheilukentta194044223.jpg
 

Perinneruoat Somerolla

Henttaloora

Henttaloora on suomalainen perinneruoka tai ruokalaji, joka on paikallinen erikoisuus ja tunnetaan erityisesti Someron seudulla. Tämä ruokalaji on peräisin Varsinais-Suomesta ja on tyypillinen maaseuturuoka.

Henttaloora valmistetaan perunasta, ohrajauhoista ja riisistä. Se on perinteisesti ollut ruokalaji, joka on ollut taloudellisesti edullinen valmistaa ja täyttävä, joten se sopi hyvin maalaistalouden aikaan. Henttaloora tarjoillaan yleensä voilla tai voin kanssa.

Hentta

Hentta (tai häntä) on suomalainen perinneruoka, joka tunnetaan erityisesti Karjalan alueella. Hentta on makea jälkiruoka, joka muistuttaa suurimoita eli puuroa. Se valmistetaan riisistä tai mannasuurimoista ja maustetaan sokerilla sekä mahdollisesti vaniljasokerilla tai kanelilla.

Henttaa keitetään kattilassa maitoon ja veteen, kunnes suurimot ovat pehmeitä ja seos on muuttunut sakeaksi. Sokeri lisätään makeuden takaamiseksi. Valmiin hentan voi tarjoilla sellaisenaan tai lisätä siihen esimerkiksi hillon tai marjojen kanssa.

Hentta on yksinkertainen ja perinteinen jälkiruoka, joka liittyy suomalaiseen maaseutuperinteeseen. Se on erityisesti suosittu Karjalan alueella, mutta sitä voi löytyä myös muualta Suomesta, ja valmistustavat voivat vaihdella hieman eri alueilla.

Piapo

Piapo on toinen perinteinen suomalainen jälkiruoka, joka tunnetaan etenkin Karjalan alueella. Se on makea ja pehmeä puuro, joka valmistetaan pääasiassa piapo-jauhoista, maidosta ja sokerista. Piapon valmistustapa on samankaltainen kuin hentta, mutta koostumus ja maku eroavat toisistaan.

Piapo valmistetaan keittämällä riisiä maidon kanssa, kunnes se on kypsää ja seos on sakeaa. Siihen lisätään sokeria makeuden saavuttamiseksi. Joskus piapoon voi myös lisätä vaniljasokeria tai muita mausteita antamaan lisää makua.

Valmis piapo tarjoillaan usein kylmänä, ja sitä voi maustaa esimerkiksi marjahillolla tai tuoreilla marjoilla. Se on makea ja pehmeä jälkiruoka, joka liittyy suomalaiseen maaseutuperinteeseen ja on erityisen suosittu Karjalan alueella, missä se on perinteinen herkku.

Piapojauhot sisältävät tavallisesti pääainesosanaan riisijauhoa. Riisijauho on jauho, joka valmistetaan jauhamalla riisiä hienoksi jauheeksi. Piapojauhojen valmistuksessa voidaan myös käyttää maissitärkkelystä ja/tai perunajauhoa. Näillä aineksilla pyritään saavuttamaan jauhojen haluttu koostumus ja sakeus, joka on tärkeä piapon valmistuksessa.

Päivitetty 13.10.2023 / MS