Tekstikoko
 
dreamstime-423412491962431638.png
 
Vapaa-aika ja matkailu

Kirkot

Somerolla on kaksi kaunista kirkkoa, joiden historia ulottuu vuosisatojen taakse. Lisäksi mainitsemisen arvoisia kohteita Somerolla ovat hautausmaa, jossa sijaitsee somerolaisten kuuluisuuksien haudat, sekä siellä sijaitseva Someron vanhin rakennus kivisakasti


Someron kirkko

Nykyinen kirkko on Someron neljäs kirkko. G.Th. Chiewitzin suunnittelema kirkko rakennettiin peittämättömästä tiilestä v.1859. Kirkkorakennus on ns. pitkäkirkko, jonka leveästä ja laakeakattoisesta runkohuoneesta erkanee monikulmaisen kuori-päädyn kohdalla matala sakaristo. Varhaista uusgotiikkaa edustavan kirkon seiniä jäsentävät porrasteiset tukipilasterit ja niiden väliin jäävät suuret ikkunakentät.

Someron kirkko kuuluu Tiekirkko-ketjuun ( Someron kirkko ei ole kesänä 2021 remontin vuoksi tiekirkko )


Somerniemen kirkko

Ensimmäinen kirkko rakennettiin todennäköisesti jo v.1682. Puukirkko, luultavasti pitkäkirkko purettiin 1731 ja rakennettiin välittömästi uudestaan. Sen järjestyksessä toinen tapuli rakennettiin 1749 ja erillinen puinen, kolminivelinen tapuli on edelleen pystyssä. Nykyinen puukirkko on rakennettu intendentinkonttorin piirustusten mukaan v. 1813.

Somerniemen seurakunnan kirkko on kauniilla paikalla Painionjärven rannalla. Se on torniton, suorarakenteinen pitkäkirkko, jonka pitkiltä sivuilta ulkonevat keskiakselissa vastakkaiset kylkiäiset, pohjoinen sakaristo ja eteläinen eteinen.


Vanha kellotapuli ja kivisakaristo

Hautausmaalla, entisten kirkkojen paikalla sijaitsee Someron vanhin rakennus, kivisakasti, jonka rakentaminen aloitettiin 1490-luvulla. Harmaakivestä muurattua kivisakaristoa kattaa jyrkkä satulakatto. Sen oviaukoissa on tiilimuurausta ja pohjoispäädyssä ristikomero. Ristiholvattu sakaristo kuului viimeksi v.1665 rakennettuun ja nyttemmin hävinneeseen puukirkkoon.


Hautausmaa

Hautausmaan vanhin osa on yli 500 vuotta vanha. Sitä on useaan kertaan laajennettu; uusin osa otettiin käyttöön vuonna 1965. Hautausmaalta löytyy mm. Someron huomattavimman kirkkoherran, rovasti Jaakko Ritzin hauta ja viime sotien sankarihauta-alue, jossa on 279 vainajaa. Sankarihaudalla on kuvanveistäjä August Veuron suunnittelema sankaripatsas vuodelta 1949.

Suurelle yleisölle tunnetumpia lienevät kuitenkin Unto Monosen ja Rauli Badding Somerjoen haudat.


 


Somerolle saapuminen

KS. OHJEET TÄÄLTÄ


Matkailuinfo

Kesällä 2021 Matkailuinfo
Someron Kivimakasiinissa,
Joensuuntie 22
Aukiolo  1.7.-15.8.
ke-pe 12-18
la-su 12-16

Kaupungintalon neuvonta
Joensuuntie 20, 31400 SOMERO
p. (02) 77911
info(a)somero.fi