Tekstikoko
 
tarinoitasomerolta.png
 

Tarinoita Somerolta

09.02.2019

Vetovoimainen Somero yllättää sijoittuvat yritykset ketteryydellään

Vetovoimainen Somero yllättää sijoittuvat yritykset ketteryydellään


Somero sijaitsee Suomen rahtiliikenteen keskiössä kun sadan kilometrin säteeltä löytyvät Suomen tärkeimmät lentokentät ja satamat, sekä suurin osa suomalaisista – noin tunnin matkan päässä kun ovat Helsinki, Turku ja Tampere. Asuminen ja yrittäminen Somerolla on suuria kaupunkeja huokeampaa palveluiden ollessa kuitenkin suuremman kaupungin tasoa.   

Yritykset kehittämistyön ytimessä

Somerolla vallitsee tekemisen meininki, kun kaupunki satsaa alueen elinvoimaisuuteen ja etenkin yritysten kilpailukyvyn edistämiseen. ”Tämä ei ole vain virkamiesten sananhelinää sillä teot puhuvat puolestaan. Meitä kiinnostaa aidosti mitä yrityksille kuuluu ja haluamme tarjota niille hyvän kasvualustan” sanoo kaupunginjohtaja Sami Suikkanen. Esimerkkinä hän käyttää yritysvetoista elinkeinopoliittista työryhmää joka kaupungin asiantuntijaryhmänä saa äänensä kuuluviin kaupungin päätöksenteossa.

”Aidon yhteistyön lisäksi teemme täällä ketterää kehittämistä. Pienenä kuntana meillä on isoja vähemmän byrokratiaa ja voimme aidosti olla auttamassa paikallisia yrityksiä. Meillä on tällä hetkellä meneillään mm. kuntakoossamme ainutlaatuinen Älykaupunkihanke, ESR-rahoitteinen lukion työelämälähtöisyyttä kehittävä hanke sekä Elle-hanke jossa edistetään innovatiivisia energiaratkaisuja tarjoavien yritysten liiketoiminta- ja pilotointimahdollisuuksia.”

Perinteistä teollisuutta ja luovia ratkaisuja

Pienessä mutta pippurisessa maaseutukaupungissa puhalletaan yhteen hiileen ja yrittäjyys on osa somerolaisten perimää. 9000 asukkaan kaupungissa on kiitettävät 750 yritystä ja lisääkin mahtuu. ”Meille on juuri valmistunut uusi Ruunalan teollisuusalue, josta löytyy tontteja sekä perinteiseen teollisuuteen että tilaa vaativaan erikoiskauppaan. Alueelle sijoittuva tiva-kauppa voisi myydä esimerkiksi mökkiläisille suunnattuja tuotteita”, Someron kaupungin elinkeinoasiantuntija Tanja Uusitalo näkee.

”Somerolla on todella vahva metalli- ja elektroniikkateollisuus. Meillä toimii arvostettuja yrityksiä, kuten Laukamo Group, jonka toimialoja ovat elektroniikka, muovin ruiskuvalu, nestemäinen silikoni, ohutlevy ja tyhjiömetallointi. Kyseessä on Someron suurin yksityinen työllistäjä ja erittäin arvostettu toimija Suomessa. Muita merkittäviä toimijoita ovat Suomen vanhin ja suurin kuivurivalmistaja Arskametalli, teräsrakentamisen ammattilainen Jaatimet Oy sekä Ab Kart Oy jolla on tilauskonepaja, betonikalustoa sekä ympäristötekniikkaa”, Uusitalo mainitsee. Hän näkee, että Somerolle sijoittuvat yritykset voisivat tehdä näiden toimijoiden kanssa kumppanitoimintaa sekä alihankintaa.

”Meillä toteutetaan myös varsin luovia ratkaisuja, esimerkiksi ison yrityksen tiloista voidaan hyvinkin löytää tilat alihankkijoille tai partnereille. Me taas kaupungilla tähtäämme ketterään päätöksentekoon kuten sallivaan ja ripeään lupakäytäntöön. Haluamme myös tukea yrityksen kasvua tarjoamalla vastaantuloratkaisuna työllistämis- ja rakentamisperusteisen hinnoittelun. Käytännössä tämä tarkoittaa että jos yritys luo sijoittuessaan uusia työpaikkoja, olemme valmiita tulemaan aika paljonkin vastaan hinnassa.”

Pienen kaupungin hinnat, ison kaupungin palvelut

Suikkanen ja Uusitalo ovat samaa mieltä siitä, että Somero tarjoaa loistavat puitteet sijoittuville yrityksille. ”Jos 100 kilometrin säteellä katsotaan, tässä on todella hyvä potentiaali hankkia osaavaa työvoimaa ja hyödyntää yliopistojen ja muiden oppilaitosten T&K-toimintaa. Logistisesti Somerolle sijoittuminen on mahtava mahdollisuus”, Uusitalo vakuuttaa.

Suikkanen on varma että työntekijät ja yrittäjät viihtyvät Somerolla sillä tekemistä ja palveluita riittää, oli sitten kyse lapsiperheestä tai eläkeikää lähestyvästä pariskunnasta. ”Olemme myös tehneet paljon työtä ja suuria investointeja varmistaaksemme, että Somero on tulevaisuudessakin viihtyisä paikka elää ja yrittää.” Vastavalmistunut Kiiruun koulukeskus, vieläkin uutuuttaan kiiltelevä uimahalli sekä palkittu kirjasto ovat esimerkkejä korkeatasoisista julkisista palveluista ja kun yksityiset otetaan mukaan, tarjonta yllättää. ”Meiltä löytyvät yksityiset kuntosalit, keilahallit, jäähallit, ratsastuskeskukset… Kulttuurinnälkäiselle löytyy elokuvateatteri, kolme tanssilavaa, kolme kesäteatteria sekä valtava määrä matkailijoitakin kiinnostavia kulttuurikohteita.”

Lue lisää