Tekstikoko
 
tarinoitasomerolta.png
 

Tarinoita Somerolta

06.06.2019

Somero yllättää monin tavoin

Somero yllättää monin tavoin


Somerolta seikkailuja löytyy moneen makuun ja kaiken ikäisille: itsensä haastaminen kahdenkymmenen metrin korkeudessa, kellohelmojen hypistely, lehmien ihastelu notkomaisemissa, naisten haku tanssilavalla, kulttuurielämys kartanossa, yöpyminen taivasalla, kesätorin hulinaa… Näettävää ja koettavaa riittää yllättävän paljon.

Silkkaa seikkailua lumoavassa luonnossa

Somerosta on moneksi ja seikkailuja Someron monipuolisessa luonnossa riittää useammaksikin päiväksi. Lähde turvalliselle tutustumisretkelle tai samoilemaan, melomaan tai suppailemaan, uimaan tai sukeltamaan, kalastamaan tai sukelluskalastamaan, pyöräilemään tai moottoripyöräilemään, marjastamaan tai sienestämään, geokätköilemään tai bongaamaan lintuja... Somero sijaitsee kolmen kansallispuiston kainalossa ja Someron luonnosta löytyy myös todellisia poikkeuksia joita on mukava ihmetellä useammankin kerran. Häntälän notkot muistuttavat Skotlannin nummia ja tarjoavat laidunmaineen kaupunkilaismatkailijoille todellisen luontoelämyksen. Kirkasvetinen, korpimaiseman reunustama Iso-Valkeen järvi on Someron piilotettu helmi, jonka luontopolun varrella sijaitsevat laavut sekä kaupungin sauna mahdollistavat mukavan koko päivän retkielämyksen.

Sisumetsän Seikkailupuistossa voit haastaa itsesi ja ystäväsi eritasoisilla seikkailuradoilla jotka sisältävät vaijeriliukuja, kiipeilyosioita sekä Tarzan-hypyn! Sisumetsä poikkeaa muista seikkailupuistosta ainutlaatuisen paikkansa ansiosta - jo itse pihaan hurauttaminen on jo omanlaisensa elämys. Seikkailupuisto sijaitsee kalevala-henkisessä ympäristössä jylhän kivilinnan vieressä. Vaijerien lisäksi puistosta löytyy riippusiltoja ja näköalapaikkoja sekä paljon tekemistä myös niille joita korkeudet eivät innosta, vaikkapa lapsille ja taiteenystäville.

Somerniemi on keskellä ei mitään, kaukana kaikesta, täydessä hiljaisuudessa. Kuitenkin jokainen kesälauantai tapahtuu jotain käsittämätöntä ja Somerniemen kesätori täyttyy tuhansista ihmisistä. Autoja on joka puolella satapäin ja ihmisvilinä on kuin suuressa metropolissa. Suomen suurin kesätori on jotain mikä kannattaa kokea ja jonne tulee mielellään toistekin.

Baddingin jäljiltä naistenhakuun

Somero on todellinen tanssipitäjä: somerolaisten kartanoiden saleissa on tanssittu vuosisatoja ja tänä päivänä Somerolla on jopa viidet tanssit viikossa. Somero tunnetaan myös populaarikulttuurin sekä iskelmämusiikin ikoineista kuten Baddingista, Unto Monosesta sekä M.A. Nummisesta. Baddingin kioski Paratiisi on laulaja Rauli Badding Somerjoen (1947-1987) muistokohde jonne Baddingin ihailijat tekevät muistelumatkoja. Alkuperäistä Somerjoen kioskia hoitivat Somerjoen perheen vanhemmat, ja myöhemmin myös lapset kukin vuorollaan. Kioski oli lähiseudun nuorison suosittu kokoontumispaikka, ja nykyään siellä voi tunnelmoida kesäviikonloppuisin, juoda kupilliset kahvia sekä tutustua Baddingin elämään. Myös Badding-pysäkki on Rauli Badding Somerjoen kunniaksi pystytetty muistomerkki, joka sijaitsee Someron keskustassa, Kiiruun kulttuuripuistossa. Se on pysyvä maamerkki ja mielenkiintoinen käyntikohde joka sopii mainiosti lomakuvien ja selfien ottamiseen.

Tanssi luo tiettyä taikaa - varsinkin kun sinkkumies eksyy naistentansseihin! Sinkku tai et, yhdessä tai erikseen, on jokaisen ainakin kerran elämässään käytävä lavatansseissa - se jos joku on perisuomalaista ja perinteikästä. Esakallio on valtakunnan suurin ja suosituin tanssilava ja viihdekeskus keskellä Someron vehmasta luontoa. Tunnelmallinen, Suomen kauneimmaksi tanssilavaksi (2015) valittu Ämyrin lava Somerniemellä on viihdyttänyt tanssin ja tanssimusiikin ystäviä läheltä ja kaukaa jo yli kuuden vuosikymmenen ajan.

Ennen tanssilavalle suuntaamista voit myös laittaa tanssivaatteesi uusiksi maankuulussa muotiputiikki Helmessä. Helmi on valtakuntamme uniikein vaateliike: pieni putiikki pursuaa viiskytluvun kellohelmoja, hepeneitä ja kaikkea muuta ihanaa tanssin pyörteisiin sopivaa. Helmi tunnetaan ympäri Suomea ja naisporukat jopa Pohjois-Suomesta saapuvat Helmeen ostoksille. Koko tylliunelman kruunaa putiikinpitäjä Anita, joka säteilyllään huumaa kaikki Helmeen pyyhältäneet.

Jos tango ei taivu tai seikkailut innosta, muutakin tekemistä löytyy useammaksikin päiväksi: tutustu vaikkapa ainutlaatuiseen horoskooppipuistoon, erilaisiin tehtaanmyymälöihin ja tilapuoteihin, kartanoihin, museoihin ja taidenäyttelyihin… Olit sitten liikkeellä yksin tai isommassa porukassa, autolla tai jalan, meloen tai pyöräillen, me uskallamme väittää että tulet yllättymään, positiivisesti.