Luvat ja maksut
Tälle sivulle on kerätty erilaisia ympäristönsuojelun lupa- ja ilmoituslomakkeita. Aiheeseen liittyvä otsikko on linkkinä ympäristöhallinnon sivuille tai kaupungin omiin hakemuksiin. Lisätietoja ja neuvoa lomakkeiden kanssa voit kysyä ympäristönsuojelusihteeriltä.
Ilmoitusten ja lupien käsittelystä perittävien maksujen maksutaulukko on sivun alalaidassa.
Ympäristölupa
Ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttaville toiminnoille tarvitaan ympäristönsuojelulain mukainen lupa. Toimintojen luvanvaraisuus perustuu ympäristönsuojelulakiin ja sen nojalla annettuun ympäristönsuojeluasetukseen.
Ympäristöluvassa voidaan antaa määräyksiä mm. toiminnan laajuudesta, päästöistä ja niiden vähentämisestä. Luvan myöntämisen edellytyksenä on muun muassa, että toiminnasta ei saa aiheutua terveyshaittaa tai merkittävää ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa.
Ympäristölupia myöntävät aluehallintovirastot eli Somerolla Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja kunnan ympäristönsuojeluviranomainen. Ympäristönsuojeluasetuksessa on määrätty, mikä viranomainen myöntää luvan millekin hankkeelle.
Ympäristönsuojelulain mukainen yleinen ilmoitusmenettely
Ympäristönsuojelulain mukainen yleinen ilmoitusmenettely on lupamenettelyn kaltainen menettely, joka koskee tiettyjä, vähäisiä ympäristövaikutuksia aiheuttavia toimintoja. Toiminnan ilmoitusvelvollisuudesta säädetään ympäristönsuojelulain 115 a §:ssä ja ilmoituksenvaraiset toiminnat on lueteltu lain liitteessä 4. Ilmoitettavat tiedot vastaavat pääpiirteissään ympäristölupahakemuksessa vaadittavia tietoja. Ilmoituksen tekemiseen on toimialakohtaisia lomakkeita, jotka löytyvät alla olevan linkin kautta ympäristöhallinnon sivuilta.
Ympäristönsuojelulain mukainen yleinen ilmoitusmenettely - tee ilmoitus täällä >>
Rekisteröinti ympäristönsuojelun tietojärjestelmään
Eräiden ympäristöön vaikuttavien toimintojen harjoittajilla on velvollisuus rekisteröidä toimintansa ympäristönsuojelun tietojärjestelmään. Näitä toimintoja ovat polttoaineteholtaan alle 50 MW:n energiantuotantolaitokset, nestemäisten polttoaineiden jakeluasemat, asfalttiasemat, kemialliset pesulat ja orgaanisia liuottimia käyttävät toiminnat sekä kiinteät betoniasemat ja betonituotetehtaat.
Rekisteröinti on luonteeltaan kirjaamistoimenpide, jossa ei tehdä hallinnollista päätöstä eikä anneta määräyksiä.
Vesilain mukainen lupa
Vesilaissa (587/2011) määritellään ne tilanteet, joissa lain mukainen lupa tarvitaan. Tällaisia hankkeita ovat esimerkiksi sillan rakentaminen vesikulkuväylän yli, vesijohdon, viemärin tai kaapelin rakentaminen vesikulkuväylän ali, suuret laiturit ja yli 500 m3 vesialueen ruoppaukset (pienemmistä ilmoitus ELY-keskukselle). Vesiluvan myöntää Etelä-Suomen aluehallintovirasto.
Ilmoitus rannan ruoppauksesta tai niitosta
Rannan kunnostustöissä koneellisista niitoista ja alle 500 m3 ruoppauksista on tehtävä ilmoitus ELY-keskukselle. Ilmoitus on tehtävä vähintään 30 vuorokautta ennen työn aloittamista. Huom. yli 500 m3 ruoppaukset tarvitsevat vesilain mukaisen luvan aluehallintovirastolta.
Ilmoittaminen ojituksesta
Muusta kuin vähäisestä ojituksesta on ilmoitettava ELY-keskukselle. Ilmoitus tulee tehdä 60 vuorokautta ennen toimenpiteen aloittamista.
Ilmoitus melusta ja tärinästä
Toiminnanharjoittajan, jonka toiminta voi aiheuttaa erityisen häiritsevää melua tai tärinää, on tehtävä kirjallinen ilmoitus kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Ilmoitus tehdään esimerkiksi isoista yleisötapahtumista ja rakennushankkeista. Ilmoitus on tehtävä hyvissä ajoin ennen toimenpiteeseen ryhtymistä tai toiminnan aloittamista, kuitenkin viimeistään 30 vuorokautta ennen ajankohtaa. Ilmoituksen johdosta annetaan päätös. jossa annetaan tarpeelliset määräykset toiminnalle.
Maa-ainesten otto
Maa-ainesten ottoa säätelee maa-aineslaki. Maa-ainesten ottaminen muuhun kuin omaan kotitarvekäyttöön vaatii aina maa-aineslain mukaisen luvan. Somerolla maa-ainesluvat valmistelee ja maa-ainesten ottoa valvoo maankäyttöinsinööri. Lomakkeet maa-ainesluvan hakemiseen löytyvät ympäristöhallinnon sivuilta alla olevasta linkistä.
Kotitarveotto
Maa-aineslain mukaista lupaa ei vaadita, jos maa-ainesta otetaan omaan tavanomaiseen kotitarvekäyttöön, joka liittyy asumiseen tai maa- ja metsätalouteen. Kotitarveotosta tulee kuitenkin ilmoittaa ympäristönsuojeluviranomaiselle silloin, kun ottamisalueelta on tarkoitus ottaa enemmän kuin 500 k-m3 maa-aineksia. Ilmotus tehdään tarvittaessa uudestaan, kun edellisen ilmoituksen määrä ylittyy 500 k-m3:lla. Ilmoitus tehdään alla olevalla lomakkeella ympäristönsuojelusihteerille.
Maisematyölupa
Maisematyöluvasta ja sen edellytyksistä määrätään maankäyttö- ja rakennuslaissa. Maisematyölupa tarvitaan maisemaa muuttavaan maanrakennustyöhön (esim. kaivaminen, täyttäminen ja louhinta), puiden kaatamiseen ja muuhun näihin verrattavaan toimintaan.
Somerolla maisematyölupaa voidaan edellyttää asemakaava- ja ranta-asemakaava-alueilla, myös ranta- ja yleiskaava-alueella, mikäli kaavamääräyksessä tästä mainitaan. Maisematyölupahakemuksen käsittelee ympäristönsuojelusihteeri. Maisematyölupaa ei tarvita asemakaava-alueillakaan vaikutuksiltaan vähäisiin toimenpiteisiin. Esimerkiksi yksittäisten pihapuiden kaataminen katsotaan useimmiten vaikutuksiltaan vähäiseksi. Ennen puiden kaatoa tai muuhun vastaavaan toimenpiteeseen ryhtymistä tulee ottaa yhteyttä ympäristönsuojelusihteeriin, joka arvioi mahdollisen maisematyöluvan tarpeen.
Aumaaminen
Kuivalannan ja pakkaamattomien orgaanisten lannoitevalmisteiden varastoinnista aumassa ja kuivalannan varastoinnista aumassa poikkeustilanteessa tulee ilmoittaa 14 vuorokautta ennen varastoinnin aloittamista kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle.
Ilmoituksen kuivalannan varastoinnista poikkeustilanteessa tekee se toiminnanharjoittaja, jonka eläintilalla lantaa kertyy. Ilmoituksen orgaanisten lannoitevalmisteiden ja kuiva-ainepitoisuudeltaan 30 % kuivalannan aumavarastoinnista tekee niiden vastaanottaja.
Lannan levitys poikkeustilanteessa
Lannan ja orgaanisten lannoitevalmisteiden levittäminen pellolle on kielletty marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Lannan levittämisen kieltoajasta voidaan kuitenkin poiketa marraskuun loppuun asti tilanteissa, joissa lantaa ei ole voitu hyödyntää lannoitteena pellolla kasvukauden aikana poikkeuksellisen sääolosuhteen vuoksi.
Poikkeuksellisena sääolosuhteena pidetään tilannetta, jossa pitkään jatkuneiden runsaiden sateiden ja vähäisen haihdunnan vuoksi pellon märkyys on estänyt lannan syyslevityksen viimeistään lokakuussa. Poikkeamismenettely on siis tarkoitettu ainoastaan vain erityisten poikkeavien olosuhteiden vallitessa. Poikkeaminen ei ole mahdollista maatilan kaupallisille valmisteille eikä muille orgaanisille lannoitevalmisteille. Lannoitteita ei saa levittää lumipeitteiseen tai routaantuneeseen eikä veden kyllästämään maahan.
Aumausilmoitus ja ilmoitus lannan levityksestä poikkeustilanteessa >>
Selvitys kiinteistön jätevesijärjestelmästä
Ympäristönsuojelulain 157 §:n mukaan kiinteistön jätevesijärjestelmästä on oltava selvitys ja järjestelmän käyttö- ja huolto-ohjeet. Ne on pyydettäessä esitettävä valvontaviranomaiselle. Selvityksen on sisällettävä kuvaus kiinteistön jätevesien käsittelyratkaisusta ja arvio ympäristöön aiheutuvasta kuormituksesta ja puhdistusvaatimusten täyttymisestä sekä muut järjestelmää koskevat olennaiset tiedot.
Vapautushakemus vesihuoltolaitoksen vesijohtoon, hulevesiverkostoon ja/tai viemäriin liittämisestä
Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella taajamassa sijaitsevalla kiinteistöllä on velvollisuus liittyä vesi- ja viemäriverkostoon. Liittymisvelvollisuudesta voi hakea vapautusta kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselta, jos liittyminen verkostoon muodostuu kohtuuttomaksi eikä vapauttaminen vaaranna vesihuollon taloudellista tai asianmukaista hoitamista toiminta-alueella ja kiinteistön vesihuolto voidaan muutoin hoitaa asiallisesti.
Poikkeaminen jätevesijärjestelmien kunnostusvaatimuksista
Haja-asutuksen jätevesiasetuksen mukaisista jätevesijärjestelmien kunnostusvaatimuksista pohjavesialueilla ja enintään 100 metrin päässä vesistöstä voi hakea poikkeusta erityisistä syistä. Poikkeuksen edellytyksenä on, että joko ympäristöön kohdistuva kuormitus on huomattavan vähäistä tai jätevesijärjestelmän parantaminen on kustannuksiltaan tai teknisesti kiinteistön haltijalle kohtuutonta. Poikkeus myönnetään enintään viideksi vuodeksi kerrallaan ja se raukeaa tilanteen muuttuessa tai kiinteistön vaihtaessa omistajaa.
Poikkeamishakemus jätevesien käsittelystä sisältää ohjeet lomakkeen täyttöön ja tarvittaviin liitteisiin. Jokaisesta käsittelyjärjestelmästä täytetään liite 2 ja selvitys poikkeamiselle annetaan erillisillä liitteillä (3A/3B/3C/3D).
Poikkeamishakemus jätevesien käsittelystä [PDF]
- LIITE 2 Jätevesijärjestelmän kuvaus [PDF]
- LIITE 3A Jätevesien vähäisyys [PDF]
- LIITE 3B Liittäminen viemäriverkostoon [PDF]
- LIITE 3C Kiinteistön haltijan korkea ikä ja muut elämäntilanteet [PDF]
- LIITE 3D Kiinteistön haltijan pitkäaikainen työttömyys tai sairaus taikka muu näihin rinnastuva sosiaalinen suorituseste [PDF]
-
Maastoliikennelain mukainen lupa tarvitaan moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla tapahtuvaan kilpailujen tai harjoitusten toistuvaan tai pysyvään järjestämiseen samassa maastossa. Myös yksittäinen tapahtuma voi edellyttää maastoliikennelain mukaista lupaa. Lupaa ei tarvita, jos alueelle on myönnetty ympäristölupa tai, jos alue on asemakaavassa tätä tarkoitusta varten varattu. Moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla maastossa ajamiseen tulee aina olla maanomistajan lupa.
Lupaa haetaan vapaamuotoisella hakemuksella Someron ympäristölautakunnalta. Hakemuksessa tulee olla:
- tiedot harjoitettavasta toiminnasta (mm. ajoneuvot, toiminta-ajat, osallistujamäärät)
- kartta toiminta-alueesta
- maanomistajan kirjallinen suostumus
- selvitys turvallisuusnäkökohdista
- selvitys toiminnan vaikutuksista luonnolle, muulle ympäristölle, kalastukselle, asutukselle, yleiselle virkistyskäytölle tai muulle yleiselle edulle
- suunnitelma siitä, miten mahdolliset maastovauriot korjataan ja alue siivotaan tapahtuman jälkeen.
Moottorikäyttöisellä vesikulkuneuvolla suoritettavien kilpailujen, harjoitusten tai muiden tapahtumien toistuvaan tai pysyvään järjestämiseen samalla vesialueella on haettava lupa. Myös yksittäinen tapahtuma voi tarvita luvan. Lupaa ei tarvita, mikäli toiminta sijoittuu tätä varten asemakaavassa varatulle alueelle tai toiminnalle on myönnetty ympäristölupa.
Lupaa haetaan vapaamuotoisella hakemuksella Someron ympäristölautakunnalta. Hakemuksessa tulee olla:
- kartta toiminta-alueesta
- vesialueen osakkaiden kirjallinen suostumus
- selvitys turvallisuusnäkökohdista
Ympäristönsuojelun taksat
Ympäristönsuojeluviranomainen perii käsittelemistään asioista maksun hyväksytyn taksan mukaisesti.