Tekstikoko
 

 
ajankohtaista

 

Ajankohtaista

13.01.2022

Someron kaupungin tiedote koronasuosituksiin ja rajoituksiin liittyen – Pitkäjärven ja Kirkonmäen kouluissa koronatartunnat


Pitkäjärven ja Kirkonmäen kouluissa on todettu koronatartunnat. Altistuneet on kartoitettu. Koulujen oppilaiden ja henkilökunnan kiitettävästä maskien käytöstä ja terveysturvallisista toimista johtuen virallisten karanteenien määrä  jäi pieneksi.

Henkilöiden yksityisyyden suojelemiseksi Someron kaupunki ja terveydenhuoltoviranomaiset eivät anna tapauksen osalta tarkempaa tietoa. Terveydenhuoltoviranomaiset seuraavat tiiviisti terveyskeskusosaston tilannetta ja kaupunki tiedottaa, jos tilanteeseen tulee muutoksia.

Tällä hetkellä koronan 14 vuorokauden ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa on 100 000 asukasta kohti 1061 eli voimakkaassa nousussa. Tapauksia on noin 600 päivässä ja testien positiivisuusprosentti on lähes 30. Lähes kaikki tapaukset edustavat omikronvarianttia.  Somerolla on todettu viimeisen kahden viikon aikana 84 koronatartuntaa.

Sairaalahoidon tarve on pysynyt sairaanhoitopiirissä melko saman suuruisena ja meillä potilasmäärän lisääntyminen on ollut maltillisempaa kuin monilla muilla alueilla. Vaikka omikronvariantin arvellaan olevan deltavarianttia lievempi, omikronvariantti voi silti aiheuttaa sairaalahoidon tarvetta, varsinkin riskiryhmäläisille ja rokottamattomille. Tyksissä oli 11.1. aamulla hoidossa 20 potilasta vuodeosastoilla ja viisi potilasta teho-osastolla. Osalla näistä potilaista taudinaiheuttajaksi on paljastunut omikronvariantti.

Koronakoordinaatioryhmän näkemys on, että joukkue- ja ryhmäurheilun sijasta voidaan suositella yksilöliikuntaa, johon liittyvä tartuntariski on vähäisempi kuin joukkue- tai ryhmäurheilussa. Kaikessa liikuntatoiminnassa on kuitenkin huolehdittava koronaturvallisista käytännöistä kuntosaleilla ja liikuntatiloissa. Näihin toimiin sisältyvät maskien käyttö, käsihygienia, turvavälit sekä tarpeettoman oleskelun välttäminen liikuntatiloissa sekä pukuhuoneessa.

Lasten ryhmäharrastustoimintaa voidaan jatkaa ottaen erityisesti huomioon terveysturvalliset käytännöt kuten käsihygienia, riittävät turvaetäisyydet ja suunenäsuojien käyttö. Kouluissa on jo pitkään noudatettu terveysturvallisia toimia ja kokonaismäärään suhteutettuna kouluihin ja harrastuksiin jäljitettävät tartunnat ovat olleet maltillisia. Koronakoordinaatioryhmä katsoi, että harrastusten tauottamisen tuomat haitat ovat suuremmat kuin hyödyt.

Yksityistilaisuuksissa tulisi noudattaa valtakunnallista koronaministeriryhmän suositusta. Yksityistilaisuuksissa tulisi olla enintään viisi henkilöä perheen ulkopuolelta mukana.

Henkilöiden, joiden vastustuskyky on alentunut, suositellaan hakevan tehosteannoksensa THL:n ohjeistuksen mukaan. Koronakoordinaatioryhmä haluaa suojella erityisesti henkilöitä, joilla on alentunut vastuskyky, koska heidän riskinsä vakavalle, sairaalahoitoa vaativalle koronainfektiolle on muuta väestöä suurempi.  

Someron kaupunki järjestää viikolla 3 koronarokotusten tehoviikon. Rokotuksia annetaan päivittäin ajalla 17.1.- 21.1.2022. Ilta-aikoja on myös saatavilla. 

Lounais-Suomen aluehallintovirasto arvioi loppuviikon aikana tarvetta jatkaa nykyisiä määräyksiä, jotka ovat voimassa Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueilla vielä 15.1.2022 asti.

Lisätietoa: 

Koronarokotukset Somerolla

VSSHP.:n koronakoordinaatioryhmän tiedote 11.1.2022

Lounais-Suomen aluehallintoviraston tiedote 12.1.2022