Tekstikoko
 
 

Retkipaketit


Astrologiaa ja kartanoita

Ensimmäiseksi tutustutaan Astrologiseen puistoon. Puiston esittely, kahvihetki puiston kahvilassa ja jokaiselle kesähoroskooppi. Lisämaksusta mahdollisuus omaan horoskooppiin, mutta edellyttää jokaisen matkustajan syntymäajan ilmottamista ennakkoon.

Tutustutaan yhteen tai kahteen somerolaiseen kartanoon: Hovilan tai Härkälän kartanoihin. Hovilan kartanossa on vuosittain vaihtuva näyttely. Härkälän kartanossa kartanohistorian lisäksi sukellus japanilaiseen ja kiinalaiseen kulttuuriin. Lisämaksusta matkaan voi valita tutustumisen molempiin kartanoihin.

Ostoksia Pellavakeskuksessa, jossa myynnissä pellavaisia elintarvikkeita ja tuotteita. Myynnissä myös runsas valikoima kädentaitotuotteita, kynttilöitä jne.

Päivän aikana ruokailu. Päivän lounas tai tilauksesta kartanoruokailu.

Matkaan sisältyy kahvi ja ruokailu. Opas on ryhmän mukana koko päivän, joten päivän aikana tulevat tutuksi niin Hämeen Härkätie kuin Someron historia ja nykypäivä.

Kesto: 7 t
Hinta: alkaen 52 EUR/hlö
Retken hoitaa ja myy Kartanomatkat
Toteutusaika: touko-syyskuu


Kartanokierros Somerolla

Opastettu koko päivän kierros Somerolla. Paikkakunnalla on lukuisa määrä kartanoita, joista opas kertoo päivän aikana. Ryhmä käy tutustumassa kolmeen kartanoon: Hovilan, Härkälän ja Jurvalan kartanoihin.

Hovilan kartanossa on vuosittain vaihtuva näyttely. Kartanossa nautitaan kahvit ja kuullaan myös tarinaa kartanon historiasta.

Härkälän kartanossa sukelletaan myös japanilaiseen ja kiinalaiseen kulttuuriin. Kartanon väki esittelee myös kartanon ja kertoo kartanon historiasta.

Jurvalan kartano on yksityiskoti, joka ottaa ryhmiä vastaan. Kartano on ollut Kaija Aarikan lapsuudenkoti.

Ostoksia Pellavakeskuksessa ja mahdollisesti myös Tilapuodissa ryhmän toiveiden mukaan. Ostoksille Tilapuotiin ajetaan pitkin Hämeen Härkätietä, jolloin opas kertoo tarinoita ehkäpä Suomen vanhimmasta maantiestä.

Päivän aikana lounas nautitaan kartanon noutopöydästä.

Lisämaksusta tutustuminen Kivimeijerin taidenäyttelyyn (kesäkuun puoliväli-elokuun puoliväli).

Kesto: 6-7 t
Hinta: alkaen 52 EUR/hlö
Retken hoitaa ja myy Kartanomatkat
Toteutusajankohta: ympäri vuoden rajoituksin


Kartanoita ja torppamuseo

Torppamuseo Somerolla on ulkoilmamuseo, jossa kerrotaan 1800-luvun maalaiselämästä. Päärakennuksessa on asunnut iso perhe: isäntä, emäntä ja kymmenen lasta.

Tutustutaan kahteen tai kolmeen somerolaiseen kartanoon. Oppaan kertomana kuullaan lisäksi muistakin paikkakunnan kartanoista.

Hovilan kartanossa on vuosittain vaihtuva näyttely. Kartanon esittelyn lisäksi tutustuminen näyttelyyn ja kahvit kartanossa. Härkälän kartanossa kartanon väki esittelee kartanon ja kertoo myös kartanon kiinalaisista ja japanilaisista tavaroista.

Ostoksia Pellavakeskuksessa, jossa runsas valikoima pellavatuotteiden lisäksi myös lahjatavaroita ja kädentaitotuotteita.

Päivän aikana ruokailu.

Kesto: 6-7 t
Hinta: alkaen 42 EUR/hlö
Retken hoitaa ja myy Kartanomatkat

Toteutusajankohta: touko-syyskuu


Someroa pitkin poikin

Koko päivän opastettu matka Someron maisemiin.

Tutustutaan Someron kirkkoon.

Ostoksia Pellavakeskuksessa, jossa myynnissä erilaisia pellavatuotteita, kynttilöitä, puutöitä, koruja ym. kädentaitotuotteita.

Ruokailu. Päivän lounas.

Kahvit nautitaan Hiidenlinnassa, johon tutustuminen. Hiidenlinna on kuin satujen ritarilinna, jossa pääsee ihailemaan Reino Koivuniemen hienoja puusta valmistettuja kättentöitä. Kävijöitä ihastuttaa myös kaunis järvimaisema.

Opas kertoo Someron elämästä ennen ja tänään. Kuullaan tarinoita somerolaisista kartanoista ja hiukan Hämeen Härkätiestäkin sekä Rauli Badding Somerjoesta ja Unto Monosesta.

Lisämaksusta tutustuminen Hovilan, Härkälän tai Jurvalan kartanoon. Jurvalan kartanossa on mahdollisuus ostaa kananmunia.

Kesto: 6-7 t
Hinta: 41 EUR/hlö
Retken hoitaa ja myy Kartanomatkat
Toteutusajankohta: ympäri vuoden


Tässä vielä muutama ryhmäretki -ehdotus. Someron auktorisoidut paikallisoppaat auttavat teitä mielellään. He opastavat teitä tarpeen vaatiessa ja suunnittelevat retken juuri teidän ryhmänne tarpeiden mukaisesti.

Someron historian havinaa

Kesto n. 7 tuntia.

Hovilan Kartano

Päivä aloitetaan Hovilan Kartanosta, jossa herkutellaann emännän erikoisuudella, kakkubuffalla ja kuullaan kartanon monipuolisesta historiasta.

Torppamuseo

Tutustutaan museoon, joka koostuu kolmestatoista 1700- ja 1800-luvun rakennuksesta, sekä niiden esineistöön.

Härkälän Kartano

Nautitaan lounasta historiallisessa
Härkälän Kartanossa, jonka isäntäväki esittelee taloa ja kertoo sen
vivahteikkaasta historiasta.

Hämeen Härkätie

Matkaa taitetaan Hämeen Härkätietä
pitkin, jonka historiasta ja nähtävyyksistä paikallisopas kertoo.

Mäkilän traktorimuseo

Mäkilän traktorimuseossa ihmetellään
yli sataa erilaista traktoria vuosilta
1924-1960, sekä muita entisaikain maataloustyökaluja ja maamoottoreita.

Someron Kivimeijeri

Käydään lopuksi monipuolisessa taidenäyttelyssä Someron Kivimeijerillä, joka jo itsessään komeine kiviseinineen
ja värikkäine historioineen on hieno kokemus!

Luomua ja luontoa

Kesto n. 7 tuntia. Linja-autoon tarvitaan kylmälaitteisto.

Yli-Eskolan Talonpoikaismiljöö

Nautitaan aamukahvit v. 1859 valmistuneella sukutilalla. Yli-Eskolan Talonpoikaismiljöössä voi tuntea ja aistia menneiden sukupolvien elinympäristön rauhoittavan meiningin.

Häntälän notkot

Tutustutaan henkeäsalpaavan kauniisiin Häntälän notkoihin, jotka ovat Suomessa harvinainen näky. Häntälän notkojen merkityllä luontopolulla voidaan bongata harvinainen Pikkuapollo-perhonen ja nauttia upeasta kukkaloistosta. 

Nokan lammastila

Nokan Lammastilalla tutustutaan ihastuttaviin lampaisiin ja nähdään upea paimenkoiraesitys. Lisäksi tehdään ostoksia tilan idyllisessä lammaspuodissa. Nokan lampaanliha on eettisesti ja ekologisesti tuotettua luomua.

Hovilan Kartano

Hovilan Kartanossa nautitaan maittava lounas, joka on valmistettu somerolaisista raaka-aineista. Vatsat täynnä onkin sitten mukava tutustua kartanon historiaan ja puutarhaan.

Pirttilän tila

Pirttilän tilalla päästään kunnolla maalaistunnelmaan. Tutustutaan lypsykarjatilan töihin ja rapsutellaan lehmiä. Tilalta on mahdollsita ostaa tinki- ja ternimaitoa.

Pellavakeskus

Ennen kotiin lähtöä tehdään ostoksia vielä Pellavakeskuksessa, jossa on myynnissä paikallisten ja lähialueen käsityöläisten ja taiteilijoiden töitä, sekä Elixi Oil:n pellavatuotteita.

Elämyksien Somero

Kesto n. 7 tuntia. Kesätori on avoinna vain kesälauantaisin.

Härkälän Kartano

Nautitaan kahvit historiallisessa Härkälän Kartanossa, jonka isäntäväki esittelee taloa ja kertoo sen vivahteikkaasta historiasta.

Somerniemen kesätori

Piipahdetaan kuuluisalla Somerniemen kesätorilla ostoksilla ja ihmetellään sen uskomatonta vilinää ja rennon rempseää tunnelmaa.

Ateljee Hiidenlinna

Tutustutaan uskomattomaan, yhden miehen rakentamaan linnaan, jossa riittäisi katsottavaa useammaksikin kerraksi.

Hovilan Kartano

Hovilan Kartanossa nautitaan maittava lounas, joka on valmistettu somerolaisista raaka-aineista. Vatsat täynnä onkin sitten mukava tutustua kartanon historiaan ja puutarhaan.

Baddingin kioski

Pysähdytään matkalla entisöityyn Badding -kioski Paratiisiin, jota Rauli Badding Somerjoen vanhemmat aikoinaan pitivät.

Horoskooppipuisto ja kesäkahvila Huvila Härkä

Kahvin ja herkullisten leivonnaisten jälkeen tutustutaan ainutlaatuiseen ja idylliseen horoskooppipuistoon, jonka emäntänä toimii arvostettu astrologi Maarit Laurento.

 Matkailu -info

Kesälauantaisin: Tori-Aitta
Somerniemen kesätori
Helsingintie 1515, 31470 Somerniemi

avoinna:
torilauantaisin klo 9-13

Muina aikoina
Kaupungintalon neuvonta
Joensuuntie 20, 31400 SOMERO
p. (02) 77911
info(a)somero.fi

avoinna:
ma-to 8-16,
pe ja aattop. klo 8-15